Zwitserse beschaafdheid

Home / Ongecategoriseerd / Blog Angelique Broers / Zwitserse beschaafdheid
Zwitserse beschaafdheid

Ik woon heel graag in Andorra waar vrijheid, veiligheid en de natuur vooropstaan. Maar hier zou ik ook kunnen wonen. 

Zwitserland is buurland met Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, en Oostenrijk en Liechtenstein liggen oostelijk gelegen.  Er wordt Duits, Frans, Italiaans evenals Reto-Romaans gesproken.

Elk kanton ( oftewel deelstaat ) er zijn er 26, heeft zijn charme.

Een ding hebben ze met elkaar gemeen. De mensen die er wonen gaan beschaafd met elkaar, de oudere, arme en rijke, natuur en waarschijnlijk ook respectvol met zichzelf om.

Tijdens onze dagelijkse ochtend wandeling worden we vriendelijk begroet door iedereen. “Gruetzi mittenand” en “Grüetzi” als ik alleen ben. 

“Zullen jonge kinderen dit al vroeg door hun ouders bijgebracht krijgen?” Ik vraag het me nog maar net af of ik krijg al een uiterst warme begroeting van een 4 jarig jongetje, alleen op weg naar school. 

“Jong geleerd is oud gedaan.”

Wat een verademing! Mooi, respectvol, veilig én vriendelijk Zwitserland.  Ik kom er graag.

Bij velen roept het woord respectvol, of etiquette echter meteen weerstand op. “Belachelijk”, “overdreven”, “niet meer van deze tijd”. Weer anderen vinden dat de kennis van de etiquette de normaalste zaak van de wereld is, zo blijkt uit mijn eigen onderzoek. Vooral de vrouwen en mannen in de Zuid-Amerikaanse landen vinden het leuk om zich aan bepaalde regels te houden. Want zo zeggen zij, “Waar zijn we zonder beleefdheidsvormen? Het leven wordt er zoveel leuker door!” Ik ben het met ze eens, maar toch zie ik ook in deze landen, een vreemde, niet zo hartelijk begroet worden als in Zwitserland.

Kijk niet raar op dat de etiquette-training toch veel wordt aangevraagd  door grote bedrijven die het belangrijk vinden dat het personeel een goede indruk achterlaat bij de klant. Ook is er de prangende vraag van de ondervraagde ouderen aan mij om toch zeker een hoofdstuk te wijden aan de omgangsnormen. Ze missen het respect. De meeste jongeren worden namelijk niet meer opgevoed met de oude vertrouwde regeltjes ook al zijn de ouders zelf mede verantwoordelijk hiervoor. Er wordt gewoonweg geen tijd voor vrijgemaakt.

Leer anders naar jezelf én de ander kijken. Waardeer de verschillen tussen man en vrouw, oudere en jongere, zwarte en blanke, arme en rijke medemens. Het kan je misschien tot andere gedachten brengen en je leven en dat van een ander wellicht spannender én leuker maken. Waardeer het krijgen en tonen van respect en haal daardoor meer uit het leven.

Wil je meer weten over respect en of de etiquette in het algemeen? Lees dan mijn boek eens Puur Slim Stijlvol – een bewuste lifestyle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.