Schuldgevoelens

Schuldgevoelens

Tijdens mijn coaching kom ik heel vaak tegen dat mensen zich schuldig voelen.

Met name vrouwen zijn daar goed in.

Dit heeft alles te maken met keuzes maken. Soms maak je keuzes waarvan je achteraf spijt van hebt en soms denk je, ik heb er goed aan gedaan.

Bijvoorbeeld als je een emotie eter bent en je toch die zak chips leeg eet, en je erna schuldig voelt. Jij hebt zelf die keuze gemaakt om die zak te pakken en leeg te eten, niemand anders. Als je een oranje structuur zoals ik hebt, en dus geen aanleg hebt om dikker te worden, dan ben je misschien misselijk en kun je nog denken, stom van me, maar als je die kleur DNA hebt, en veroorzaakt deze actie jou overgewicht, dan kun je tegen jezelf zeggen, okay ik heb het recht om iets lekkers te eten, maar ben je ervan bewust dat dit voor jou dus consequenties zal hebben. Zolang je daar vrede mee hebt is het prima, maar niet als je je schuldig voelt erna.

Als je je schuldig voelt omdat je een ander pijn hebt gedaan en wat niet de bedoeling was dan kun je in dit geval beter uitzoeken of het terecht was of niet. Je kunt de keuze maken om ermee te leven, of de keuze maken de ander je excuses aan te bieden en het probleem daarmee ook uit je systeem wissen. Over en uit, is over en uit. Ga door met leven en blijf niet piekeren over het waarom en of tegen jezelf zeggen: “wat ben ik toch stom”, dit is een negatieve krachtgedachte en zal je niet verder helpen. Toch als je dit vaker gebeurt, zul je je moeten afvragen waar die schuldgevoelens vandaan komen. Dan zul je iets dieper moeten graven in je verleden.

Leef je leven bewust!

Fijn weekend.

Angelique

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.