Talent ontwikkeling

Home / Ongecategoriseerd / Blog Angelique Broers / Talent ontwikkeling
Talent ontwikkeling

Voormalig Nederlands bokser Arnold Vanderlyde vraagt:

“Angelique, welke opleiding heb jij genoten?” Angelique: “Ik heb de Academy of Selfmade Women gevolgd.” Arno: “Interessant zeg, waar is die academie?”

Talent is gewoon: iedereen heeft het! De moed om ons talent op de ingeslagen weg te volgen is echter zeldzaam!

We hebben allemaal kwaliteiten en capaciteiten, waarvan sommige zich nog niet hebben geopenbaard gewoonweg omdat je de tijd niet hebt of er niet voor neemt om dit te ontwikkelen. In een dakdekker zit misschien een briljante violist en in het hart van een poetsvrouw zit misschien een therapeute.

We kiezen vaak een beroep op basis van ons zelfbeeld, onze achtergrond, gewenst inkomen, onderwijs niveau en uiteraard onder invloed van anderen en sluiten we vaak compromissen. zoals ik dat heb gedaan.

In 1980 moest ik op de HAVO beslissen welke studie ik wilde volgen. Visagiste dat leek me wel wat want mensen mooier maken  leek me toen al geweldig. Maar er was er maar één goede opleiding en die was in Amsterdam. Mijn moeder die daar in haar tienerjaren had gewoond, wilde haar verlegen meisje niet zien vertrekken naar de hoofdstad van Nederland. Daarnaast was het beroep visagist begin jaren tachtig van de vorige eeuw nog onbekend. Laat staan dat je je geld ermee kon verdienen. Mijn vader, geboren in 1928, wilde eigenlijk acteur worden, maar mocht dit niet van zijn ouders, omdat “er geen droog brood mee te verdienen viel”. Hij projecteerde deze negatieve krachtgedachte, die al jaren in zijn geest was verankerd, op mij. “Met visagie was geen droog brood te verdienen!”

Een secretaresse baan, daar had je veel meer toekomstmogelijkheden mee volgens hen. Dat ik ging werken in plaats van studeren, kwam doordat ik niet echt gestimuleerd werd. Er heerste immers zo’n grote werkeloosheid, toen ook, en het vinden van een goede baan leek me een betere optie. Daarnaast had ik enorm veel last van faalangst, vooral tijdens examens, en wilde ik zelf vrij zijn, weg van het schoolse systeem dat de MEAO mij bood. Ik heb me jaren onzeker gevoeld ondanks de grote successen die ik in mijn werk oogstte. Zodra ik in contact kwam met mensen die wel gestudeerd hadden, voelde ik mij vaak minderwaardig ten opzichte van hen.

Toch, nu ben ik dankbaar voor de keuze die ik destijds nam. Want doordat ik op jonge leeftijd al ben gaan werken heb ik:

  • Mijn verlegenheid weten te overwinnen;
  • Mijn verborgen talenten ontdekt;
  • Beter leren communiceren;
  • Leren te enthousiasmeren en entertainen;
  • Creativiteit ontplooid;
  • Commercieel leren denken;
  • Empatisch vermogen ontwikkeld;
  • Altijd gedaan waar ik plezier in heb;
  • Een mooi bestaan kunnen opbouwen;
  • Zelfverzekerdheid opgebouwd.

Door het maken van de voor mij juiste keuzes, vele avondstudies en hard werken, heb ik uiteindelijk mijn eigen beroepen gecreëerd. Boerenslim zijn is ook slim zijn, want je bereikt misschien een veel groter gebied aan interesses die je levenswijsheid en intelligentie opleveren, dan dat je je vasthoudt aan de studiekeuze die je gemaakt hebt toen je zestien was. Door ook te kijken waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft, weet je andere talenten bij jezelf te ontdekken dan je misschien zelf voor mogelijk hield. Dat zal je eerder aan een baan kunnen helpen.

Dat met visagie is uiteindelijk nog goed gekomen, want ik heb zelfs als Lady of LaPaay samen met Tom Sebastian, een bekende Nederlandse visagist, visagieworkshops gegeven en heb ik veel vrouwen mogen voorzien van een mooie make-up.

Ik heb mijn rode kleur meer tot uiting gebracht in mijn jonge jaren. Nu merk ik dat het tijd is dat mijn gele kleur meer aandacht krijgt. Boerenslim ben ik succesvol geweest in elk beroep dat ik mij zelf heb aangemeten. En nu…kijk eens aan, ik ontdek weer een nieuw talent, telkens weer want.. DJ Lady Orange will be in the house soon! Niet slecht voor iemand met alleen de ‘Academy of Selfmade Women’.

Veel mensen gaan een nieuwe uitdaging niet aan uit angst om niet te slagen, of door angst voor minder inkomen zoals dat kan gebeuren als je besluit zelfstandig ondernemer te worden, dan zijn vaak de eerste twee jaren niet makkelijk. Toch zouden we er verstandig aan doen om de keuze voor ons werk over te laten aan onze intuïtie en onze wensen en levensmissie. De kleur DNA Methode kan je helpen inzien, welke aangeboren drijfveren en talenten in jouw kleur DNA verborgen zit zodat de juiste keuze maken net iets makkelijker voor je wordt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.