GASTVROUW AAN TAFEL?

Home / Ongecategoriseerd / Blog Angelique Broers / GASTVROUW AAN TAFEL?
GASTVROUW AAN TAFEL?

Het is mij eens overkomen dat ik als vierentwintigjarige jonge vrouw in een heel duur restaurant de betalende partij was. Ik had een weddenschap verloren en moest mijn toenmalige mannelijke veel oudere collega uit eten nemen naar een gastronomisch twee Michelin sterren restaurant. Ik voelde me ondanks mijn verlies trots dat ik daar mocht eten en betalen! De weddenschap was een leuke. Ik was namelijk als beste verkoper van het jaar binnen onze organisatie uitgeroepen en ik had met mijn baas gewed dat ik dat niet zou worden. Een mooie prijs zou mij ten deel vallen dus dit etentje kon er makkelijk van af. De ober kwam na afloop van het heerlijke 8 gangen diner met de rekening naar mijn baas. Ik nam demonstratief de rekening en vervolgens gaf ik de ober mijn creditkaart. Weer even later kwam hij met het in die tijd nog papieren afschrift ter ondertekening terug maar weer bij mijn baas. Hij was het niet gewend dat een vrouw in hun restaurant betaalde en voelde zich ongemakkelijk. Maar ook ik voelde me ongemakkelijk, want ik voelde me niet voor vol aangezien en werd er onzeker door. Nu zijn we 30 jaar verder en is men vooral in Noord-Europa gewend om als vrouw te betalen maar wellicht heb je toch wat aan de volgende tips:

Maak de ober meteen duidelijk dat jij de gastvrouw bent door je duidelijk in die functie op te stellen en het initiatief te nemen door de kaart met prijzen te vragen en je genodigden een kaart zonder prijs aan te laten rijken. Of zeg gewoon bij binnenkomst dat jij degene bent die betaalt.

Voor de gastvrouw komen de gasten op de eerste plaats; je gastronomische genoegens op de tweede. Als gastvrouw kun je niet achterblijven en je beperkten tot bouillon, een salade en koffie. Je zult evenveel gangen tot je moeten nemen als je je gasten aanbiedt.

Uit hoffelijkheid neem jezelf ook nog een tweede schepje, al is het maar één van de gasten die zich een tweede keer laat opscheppen: je laat iemand niet in zijn eentje zitten eten. Dat betekent ook dat je je tempo aan de langzaamste eter aanpast. Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.