VOOR ALTIJD STIJLVOL

Home / Ongecategoriseerd / Blog Angelique Broers / VOOR ALTIJD STIJLVOL
VOOR ALTIJD STIJLVOL

Ik woon o.a.in Zuid-Frankrijk en zie er volop toeristen lopen. Ik zie een vrouw van achter in de 70 met een korte broek en mouwloos doorzichtige blouse lopen en de BH is ze ook al vergeten. Zal ze zich beseffen dat dit geen fraai (stijlvol) gezicht is, bleef ik me afvragen. Vrouwen die ouder worden en denken dat alles nog kan. Is dat ook wel zo? In de roddelbladen laat men vetrolletjes en rimpels meedogenloos zien alsof het een schande is, met een dikke vette rode pijl het verfoeide gebied aanwijzend. Begrijp me goed, het zijn de fotografen en cameramensen die ons slechter of beter laten presenteren. Maar waarom geen lange mouwtjes of lange rok of broek, zei ik in mezelf, dan kunnen die cameramensen of fotografen ook niet zo gemeen doen. Zou het veel vrouwen echt geen bal interesseren hoe ze eruit zien, bedacht ik me. Zouden ze koppig denken: ze moeten me maar nemen zoals ik ben?

Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar ik vraag me de laatste tijd trouwens ook steeds vaker over mijn eigen kleren af. Kleed ik me niet te tuttig of misschien zelfs wel te jeugdig? ‘Van achteren lyceum, van voren museum’ is een uitdrukking die alleen op vrouwen wordt losgelaten en hoewel het een denigrerend gezegde is, zit er wel een kern van waarheid in. Als je ouder wordt, luistert het toch wat nauwer wat je aantrekt, althans als je stijlvol ouder wilt worden. Voor vrouwen die zich afvragen hoe ze mooi en waardig oud kunnen worden, zijn onderstaande adviezen wél bedoeld:

Stijlvol blijf je volgens mij als je niet tegen je leeftijd in gaat, maar daar juist rekening mee houdt.
Hoe ouder, hoe minder bloot. Oudere vrouwen zien er ’s zomers mooier uit in een goed passende driekwart broek dan in shorts. Als je geen strakke bovenarmen meer hebt, ogen mouwen tot net over de elleboog ook charmanter dan mouwloos of een kort mouwtje, en voor de warmte maken die paar centimeters extra stof echt niet uit. Grotere borsten gekregen? Draag dan vooral geen bloesjes met zakjes op de borsten of mouwen die eindigen ter hoogte van je borsten. Je borsten ogen er alleen maar groter door.
Niet meer de kleren van je dochter aan willen. Maak geen karikatuur van jezelf door bijvoorbeeld een kort rokje te dragen als het vel boven je knieën hangt.

Iris ApfelHoud in gedachten: accepteren camoufleren en personaliseren of iets anders accentueren.

Of maak een statement door juist opvallendere kleding te dragen zoals Iris Apfel een hoogbejaarde stijlicoon dat doet. Je bent toch al oud in de ogen van veel mensen, je hoeft niet meer serieus genomen te worden en de aandacht gaat naar je kleurrijke outfit in plaats naar je ouder wordende gezicht. Hoe handig is dat?

Veel ouder wordende vrouwen verliezen hun taille vooral degene met een rechte lichaamsbouw, maar waarom zou je dat niet accepteren en de aandacht op iets anders moois bij je vestigen? Vaak hebben vrouwen ondanks een flinke buik en borsten nog wel slanke onderbenen. Door een rok net over de knieën te dragen, verleg je de aandacht van het middel naar de kuiten. Of stel dat je een rimpelige hals hebt, dan is het echt niet nodig alleen maar hooggesloten coltruien of brede halskettingen te dragen zoals Sofia Loren. Nee, leid de aandacht van een kalkoenhals af door een mooie halsketting, mits die niet te strak zit. Laat je eens kritisch bekijken door een zus of goede vriendin. Helaas blijven vrouwen blijven vaak te lang kleren dragen die ze vroeger mooi stonden, maar nu niet meer.

Ik hield een enquête onder 24 vrouwen en 14 mannen en stelde daarin de vraag: kan lang haar bij vrouwen die de 35 zijn gepasseerd? 65 procent vindt dat lang haar er na je 35ste nog niet af hoeft, maar wel na je 42ste. 74 procent keurt lang grijs haar af. Meer dan 50 procent bestempelt een knot als ‘erg ouwelijk en/of pinnig’. Het merendeel bleek ook niet gecharmeerd van een hoge paardenstaart. ‘Een enkeling dacht dat dames die de staart hoog dragen dit doen om een gratis facelift te krijgen.’

Mijn tip:
Investeer in jezelf. ‘Van duurder materiaal en couture heb je meer plezier dan van het kopen van de ene flodder na de andere.’

Bij grijs haar de wenkbrauwen niet te dik en donker aanzetten. Geen zwarte eyeliner, mascara of oogpotlood gebruiken, maar bruin of grijs. Een roze blush op de wangen fleurt een vale huid op, ‘maar geen clown van jezelf maken’. Geen glanzende make-up. ‘Hoogglans is voor jonge meiden.’ Een droge gezichtspoeder is evenmin aan te raden omdat die in groeven gaat zitten. Beter is bronzing powder dat je met een grote kwast aanbrengt.

Je dwingt hierdoor bij jezelf en de ander hierdoor meer respect af! Stijlvol ouder worden kan op deze manier heel leuk zijn!

Meer tips? Lees dan mijn boek Puur Slim Stijlvol een bewuste lifestyle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.