Eigen bedrijf of toch maar niet?

Home / Ongecategoriseerd / Blog Angelique Broers / Eigen bedrijf of toch maar niet?
Eigen bedrijf of toch maar niet?

In het  kleine Zuid-Franse dorp waar ik momenteel woon zijn 20 pizzabakkers te vinden. Een kennis wil ook een pizzaria openen. Ik vraag haar: waarom geen crêperie? Die is hier nog niet! “Omdat ik er goed in ben”, zegt ze. Je kunt vast blijven houden aan je zelfverzekerdheid, dat jij je onderscheidt met jouw overheerlijke pizza, omdat jij beter bent, maar is dat wel zo? Je talent benutten is heel goed, maar is het soms niet verstandiger iets te doen waar een markt voor is?

Je ziet mensen vooral MKB’ers of de ZZP’ers. Ze hebben geen baan of willen juist vrijheid en jagen een droom na zonder na te hebben gedacht of ze over deze talenten beschikken. Als kleine zelfstandige moet je namelijk zelf je hele bedrijf runnen. Dan moet je over de volgende talenten beschikken of het jezelf gaan aanleren:

  1. Overtuigingskracht hebben om klanten binnen te halen en klantvriendelijk willen zijn.
  2. Onderscheidend zijn. Zoek een niche markt, specialiseer jezelf in iets anders als er teveel kapsalons in je dorp zijn, of vestig je in een andere stad of dorp.
  3. Offertes netjes kunnen maken en snel kunnen aanleveren.
  4. Diensten goed ten uitvoer kunnen brengen.
  5. Creatief zijn. Combineer diensten of producten.
  6. Kunnen organiseren.
  7. Stressbestendig zijn als er iets fout loopt.
  8. Improviseren en communiceren. Wees nieuwsgierig en zoek mensen om je heen die dit ook zijn.
  9. Over genoeg financiële middelen beschikken, mocht je een aantal maanden geen opdrachten binnenhalen.
  10. Boekhouden.
  11. Flexibel kunnen zijn.
  12. Je eigen website bijhouden.
  13. Empatisch vermogen hebben.
  14. Geef het eventueel geleend geld van anderen niet uit aan luxe artikelen of voor jezelf, maar gebruik het enkel voor je bedrijf. Ben prijsbewust en smijt je geld niet over de balk om in een dure auto te willen rijden, je moet je BTW-afdracht namelijk nog doen!
  15. 24/7 willen werken.

Dus denk niet te licht over het voor jezelf beginnen. Het geeft je veel vrijheid maar ook veel kopzorgen vooral als je ernaast nog een gezin hebt die aandacht nodig heeft.

Een nieuw bedrijf beginnen met een collega? Het kan goed gaan, maar ook heel slecht. Ik geef je hierbij enkele tips om te voorkomen dat je met de “verkeerde” partner in zee gaat. Het is mij overkomen en ik wil dit leed iedereen besparen.

1.Trap niet in de verhalen van mensen die vol van zich zelf zijn en alleen maar over zichzelf praten en nooit eens naar jouw verhalen of geschiedenis vragen. Zij zijn niet geïnteresseerd in een ander, hebben geen empatisch vermogen en geloven alleen maar in zichzelf. Zo zeer dat ze ook in hun verzonnen verhalen gaan geloven. Vaak sleuren ze anderen mee in hun eigen onzekerheid die ze maskeren door merkgeilheid, hun enthousiaste verhalen en extreme uitgaven. Vaak zijn deze traktaties betaald door het geld uit het gezamenlijk bedrijf of van geld wat ze bij een ander geleend hebben en niet terugbetalen. Schijn kan dus bedriegen!

2. Zorg ervoor dat je weet welke talenten je hebt en zorg dat je een partner krijgt die over tegenovergestelde eigenschappen en talenten beschikt. Als jij, bijvoorbeeld een oranje structuur, een wervelwind bent die veel creatieve ideeën heeft en weinig met structuur op hebt, zorg er dan voor dat je een paars structuur als partner krijgt die je rust en structuur kan geven. Zij zal over andere talenten moeten beschikken om zo samen een bloeiend bedrijf op te bouwen. Bespreek van te voren waar jullie individuele talenten liggen.

3.Blijf goed in communicatie met elkaar om zodoende een groter conflict te vermijden. Heb je als oranje structuur een lichtoranje of groene structuur partner? Dan moet je uitkijken dat jullie beiden niet te gevoelig reageren op kleinigheden. Vooral al er successen worden geboekt zul je met jaloezie worden geconfronteerd. Let erop dat je goed communiceert en je alles open kunt bespreken. Zorg ervoor dat je jaloezie buiten de deur houdt. Zodra jaloezie de overhand gaat krijgen dan is het einde oefening van je bedrijf waarin jullie beiden zoveel tijd, energie en geld in hebben gestoken. Waak hiervoor!

4.Stel je een contract samen op, check dit dan en laat het nakijken op fouten door een derde partij. Teken het contract, noteer het in je agenda en let erop dat dit contract retour gestuurd wordt.

5.Als je samen een bedrijf start, zorg er dan voor dat dit op “neutraal” gebied gebeurt. Begin nooit een bedrijf samen op een adres waar je partner zelf woont.  Stel een accountant aan die beide partijen niet kent. En beheer samen de boekhouding of als je hier helemaal geen kaas van hebt gegeten, kijk het dan geregeld na op “onregelmatigheden”.

Gaat het toch mis?

Vertrouw nooit op de verhalen van één persoon. Geef de “schuldige” ook de kans haar of zijn kant van het verhaal te vertellen. De “onschuldige” is vaak niet zo onschuldig als ze aan de buitenwereld wil doen geloven.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.